Örebro

reserelaterad text om Örebro

Örebro är Sveriges sjätte största tätort och ligger placeras vid Hjälmarens västra strand i Närke. Denna stad var under första delen av 1900-talet mer känt som skostaden, då det fanns många skofabriker här. Denna stad har ett mycket bra strategiskt läge, då det ligger bra i förhållande till Stockholm, Göteborg och Oslo. Örebro är en stad väl värd att besöka då den har många sevärdheter och aktiviteter för både stora och små!

Se och göra i Örebro

Ett av de allra mest populära besöksmål i Örebro, är vattentornet Svampen. Detta vattentorn invigdes redan 1958. Sedan det byggdes så har över 9 miljoner besökare kunnat se Örebro från ovan. Svampen har öppet dagligen mellan 10-18 och det finns även möjligheter att äta här, på Svampen café och restaurang. Det finns även en konferenslokal. Svampen används än idag som ett vattentorn och innehåller hela 9 miljoner liter vatten!

En plats du inte bör missa är Wadköping som ligger i centrala Örebro, bortom Stadsparken vid Svartåns strand. Här finns det fina trähus och gårdar som visar hur Örebros äldre stadsmiljö och byggnader såg ut. Det finns även museer, utställningar, café, restaurang, samt en mäng spännande butiker och hantverkstäder här.

Örebro slott är ett annat besöksmål! En gång i tiden så var detta en försvarsborg med fängelser, men under vasatiden blev det ombyggt till ett kungligt slott. Det är ingen som riktigt vet hur gammalt slottet är, men en biskop skrev på 1700-talet att slottet skulle ha byggts i mitten av 1300-talet. Det man med säkerhet vet är att det kom till en större borganläggning då. Idag är slottet ett välbesökt turistmål och här går det att få guidade visningar så väl som det går att gå på spökvandring. Det sker även andra evenemang samt utställningar här.

Gustavsvik – Lost City är ett måste om du gillar badäventyr! Här finns nämligen några av Sveriges längsta och häftigaste vattenrutschbanor! De heter Jungle Escape, Treasure Hunter och River Run. I anslutning finns det även en campingplats med stugby.

Örebro har även flera museer, som är värda att besöka. Bland annat Örebro läns museum, Idrottsmuseet, Biologiska museet, Skolmuseet i Wadköping och Dylta bruk.

Äta och dricka i Örebro

I Örebro finns det något för alla smaker. Du hittar ett stort utbud av restauranger, caféer, barer och andra ställen. Tips på platser att äta gott är bland annat Katrinelund eller restaurang Amano. Saluhallen är annars ett trevligt ställe, här kan du välja om du vill äta på plats, ta något i farten eller köpa med dig hem. I Örebro finns även Bara Vara, som är utsett till att vara stadens bästa café, flera år i rad!

Om du vill ha internationell mat, så finns det god indisk mat på Chandai, thaimat på Coco Thai och japanskt på East West – sushi. Medelhavsinspirerad mat finner du på restaurangen Efesos. Örebros bästa burgare äter du på Enellys.

Det finns även flera gårdsbutiker du kan besöka i Örebro, där du kan äta, fika eller ta med hem!

Boka hotell i Örebro

Örebro centrum har ett bra utbud med hotell till bra priser. Bland hotellen som finns att boka in dig på hittar du bland annat Elite Stora Hotellet, som ligger granne med slottet. Ett annat uppskattat hotell i Örebro är Behrn Hotell som ligger nära Stortorget. Andra hotell du kan boka är Best Western Eurostop, Clarion Hotell Örebro, Scandic och Hotell Hjalmar. Många av hotellen har fina rum, goda frukostar och gratis wifi. De allra flesta ligger även inom promenadavstånd till flera sevärdheter i Örebro.