Friends Arena

Friends Arena ligger som bekant inte i Södertälje men med pendeltåg kan du ta dig direkt från Södertälje till arenan. 27 oktober invigdes Friends Arena i närvaro av kronprinsessparet, statsministern och 50 000 gäster. Allt direktsändes i SVT och det var 1,7 miljoner tittare. Anledning till att denna arena byggdes, var att man under början av 2000-talet ansåg att något borde göras åt Sveriges nationalarena, Råsunda. Denna arena, som invigdes 1937 var nämligen siten och uppfyllde dessutom inte alla krav kring bland annat säkerhet och kapacitet. Man funderade först om man skulle rusta upp Råsunda, men det blev för dyrt. Man planerade istället in att bygga en ny arena, i Råsta. Efter diskussioner med Solna Stad kom man fram till att man skulle bygga en hel stadsdel kring den nya arenan, Arenastaden och fylla denna med hotell, shoppingcenter, bostäder och kontor vilket du kan läsa mer om här. 2007 kom Swedbank att bli namnsponsor, och man ändrade namnet på arenan till att bli Swedbank Arena. 2012 skänkte Swedbank namnrätten till stiftelsen Friends.

Bygget av arenan

Byggstarten av arenan skedde i maj 2009 och det första spadtaget togs av Kronprinsessan Victoria. Arkitekter för Friends Arena var arkitektkontoren Berg C. F. Moller Architects och Arkitekterna Krook & Tjäder.

Den 27 oktober 2012 tog denna Arena formellt över stafettpinnen från Råsunda som Sveriges nationalarena. Den allra första föreställningen här, efter invigningen var Ladies Night, som skedde den 3 november och den 14 november gick premiärmatchen i form av en landskamp mellan Sverige och England.

2012 var även det år som Vattenfall flyttade in i Arenastaden, jämte arean. 2015 invigdes Mall of Scandinavia, som är ett av de största gallerier i Norden. Man planerar även för att bygga kontor för SEB och Telia, samt ytterligare arbetsplatser och bostäder i området.

Friends Arena har byggts så att det ska kunna anpassas till olika evenemang. Vid en match i fotboll så finns det plats för 50 000 åskådare. Är det en konsert, så finns det 65 000 platser. Det finns ett skjutbart tak, samt att arenan kan ha olika underlag så som gräs, grus och is.

Friends Arena uppfyller Fifa:s och Uefa:s högsta tekniska rekommendationer för fotbollsarenor. Detta innebär att man kan arrangera finaler i EM-slutspel så väl som finaler i Uefa Champions League.

Intill arenan så ligger nyöppnade Quality Hotel Friends, som är ett hotell med en unik miljö och bra priser.

Friends Arena drivs av Nationalarenan i Solna AB som är en del av AEG, Anschutz Entertainment Group. Detta är ett världsledande företag inom idrotts- och underhållningsevenemang med huvudkontor i Los Angeles, USA. Fastighetsägare är Svenska Fotbollförbundet och Fabege.

Evenemang under 2017

På Friends Arena hålls det både konserter och matcher av olika slag. Framöver kan du se Ed Sheeran, Rolling Stones, Queen+Lambert, AIK, VM-kval herr, Sweden International Horse Show, Volbeat, Monsterjam, Speedway grand prix och mycket mer. Det finns många olika biljetter att boka, men vill du få en helhetsupplevelse så ska du satsa på VIP.

Företag kan boka in sig på Friends Arena för konferenser och events. Det finns många bra lokaler och ytor, samt chans till trevliga aktiviteter efter.